Wat is gaashekwerk?

Gaashekwerk bestaat uit metalen draden die aan elkaar gelast of gevlochten zijn. Het is het goedkoopste hekwerk dat je kan krijgen, waarbij je ook nog de keuze kunt maken uit tuingaas, kippengaas of ongediertegaas. Tuingaas heeft de grootste openingen. Deze kunnen wel 15 centimeter zijn, terwijl dit bij ongediertegaas slechts een halve centimeter is. Gaashekwerk is hierdoor niet alleen geschikt als tuinafscheiding, maar ook als omheining voor bijvoorbeeld een schapenweide op kippenren. Gaashekwerk wordt voorzien van een poedercoating die op hoge temperatuur in het gaas gebakken wordt. Dit zorgt er voor dat er geen verkleuring van het gaas kan plaatsvinden en dat je er geen onderhoud aan hebt.


Welke verschillende soorten gaashekwerk zijn er?

Voor een hekwerk van gaas kun je kiezen uit ongediertegaas, kleinvee gaas of tuingaas. Afhankelijk van het doel van je gaashekwerk kun je uit deze soorten kiezen. Indien je het gaashekwerk als afscheiding voor je tuin gaat gebruiken, dan zal je uiteraard voor tuingaas kiezen in plaats van voor ongediertegaas. Naast tuingaas heb je ook nog harmonicagaas. Dit gaas is uitermate geschikt als je een deel in je tuin hebt waar je klimplanten tegenop wil laten groeien. Op de site van Resifence kun je de verschillende soorten gaashekwerk, de mogelijke bekleding, de bevestigingsmaterialen en de poorten bekijken.

Ga naar Resifence.nl!

Wat kost gaashekwerk?

Zoals reeds gezegd is de hekwerk van gaas het goedkoopste hekwerk dat er is, maar zijn de kosten ook afhankelijk van het soort gaas dat je gaat gebruiken. Voor tuingaas moet je rekenen op € 50 tot € 90 per 25 m². Harmonicagaas is iets duurder. Voor harmonicagaas ben je ongeveer € 65 tot € 125 per 25 m² kwijt. Kippengaas en ongediertegaas zijn de goedkopere gaas soorten. Voor kippengaas ben je rond de € 30 per 25 m² kwijt en voor ongedierte gaas zo rond de € 50 per 25m². Ongediertegaas is een stuk duurder dan kippengaas, aangezien de mazen veel kleiner zijn en er dus meer materiaal per m² gebruikt is. Je moet er wel rekening mee houden dat dit alleen de prijzen van het gaas betreft. Om de hekwerk te kunnen plaatsen heb je natuurlijk nog wel palen en bevestigingsmateriaal nodig.

Het plaatsen van gaashekwerk

Indien je van plan bent om zelf de hekwerk te gaan plaatsen, dan is dat iets dat je vrij gemakkelijk zelf kan doen. Het is wel handig om er voor te zorgen dat je een extra paar handjes hebt, want samen gaat het makkelijker dan alleen. Afhankelijk van het gebruik van houten of metalen palen, zal je daar ook het bevestigingsmateriaal op af moeten stemmen. Over het algemeen is het makkelijker om het hek aan houten palen te bevestigen, maar deze zijn sneller aan vervanging toe dan metalen palen. Als je het gaas gaat gebruiken als omheining voor je kippen, dan moet je er rekening mee houden dat je het gaas ook een stukje zal moeten ingraven. Indien je dit namelijk niet doet, dan kunnen de kippen er onder door en dan loop je het risico om ze kwijt te raken.