Een waterval in je tuin: zelf maken of kopen?

Denk je eens in dat je op een warme zomerdag in je tuin zit met op de achtergrond het geluid van stromend water, dan waan je je toch gelijk in ultieme ontspanning? Watervallen in de tuin zijn in allerlei soorten en maten kant en klaar te koop. Je kunt ook zelf een waterval maken in je tuin en dit is zelfs makkelijker dan je denkt. Of je de waterval koopt of zelf gaat maken is aan jezelf. In dit artikel vertel ik je wat de opties zijn.  

Zelf een waterval maken

Wanneer je het plan hebt om zelf een waterval te maken, dan heb je vaak een bepaald beeld voor je. Het is belangrijk om wel realistisch te zijn op het moment dat je zelf een waterval wilt gaan maken in je eigen tuin. Is je tuin überhaupt wel groot genoeg voor hetgeen wat jij voor ogen hebt? Er zijn verschillende manieren om zelf een waterval te creëren in je tuin. Zo kun je kiezen voor een soort beekje wat door je tuin loopt, welke vervolgens terecht komt in je vijver. Deze kun je zo groot maken als je zelf wilt, maar om hier echt het gewenste effect te krijgen kan deze best wat ruimte innemen. Heb je deze ruimte niet? Dan is het misschien beter om voor een kleinere oplossing te gaan. In dit geval kun je denken aan een wandwaterval. Hierbij stroomt het water over een wand naar beneden. Voor het materiaal van de wand kun je denken aan glas, hout of natuursteen, maar net wat er bij jou en je tuin past.    

Een kant en klare waterval kopen

Vind je het zelf maken van een waterval toch een iets te grote klus, dan kun je ook gewoon een kant en klare waterval kopen. In tuincentra zijn vaak verschillende soorten en maten watervallen te koop. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een losstaand ornament met water erin, maar ook voor een waterval die ervoor zorgt dat er water in je vijver stroomt. Een kant en klare waterval hoeft zeker geen plastic geval te zijn. Wil je de waterval nu echt als eyecatcher in je tuin? Ga dan voor een schanskorven waterval. Dit is een waterval die uit een schanskorf komt. Een schanskorf is een soort stalen kooi met stenen erin. Je kunt hierbij zelf de uitstraling bepalen door het soort steen wat in de schanskorf gaat.