Zonnepanelen dakscan uitvoeren

Mocht je geïnteresseerd zijn in zonnepanelen dan is de kans groot dat je wil weten hoeveel ze zouden kunnen genereren en of ze geschikt zijn voor je dak.

De indicatie voor zonnepanelen wordt namelijk beïnvloed door factoren zoals de eventuele schaduwval, oriëntatie op je dak en de afmetingen. Het kan zijn dat je dak minder geschikt is voor de aanleg van zonnepanelen, het is het dan uiteraard niet waard om de investering te maken.

Voordat je de investering maakt kan je een goed idee krijgen of je dak geschikt is als je een dakscan laat realiseren.

Wat is een dakscan

Een zonnepanelen dakscan is een goede indicator-tool die je online kunt bezoeken. Het mogelijke rendement is hiermee te berekenen als je zonnecellen laat plaatsen. Je geeft slechts je gegevens door en je algemene energieverbruik en de methode vindt jouw huis op Google.
Veel bedrijven die zonnepanelen leveren bieden een dakscan aan en geven professioneel advies over de installatie. Uit de dakscan kun je veel waardevolle informatie halen, denk aan: De CO2-besparing, weten wanneer het rendabel is en de jaarlijkse energiebesparing. Er wordt ook uitgerekend hoeveel kWh je hiermee kunt besparen.

Een dakscan is een zeer behulpzaam middel maar moet niet als alles bepalend moeten worden gezien. Als je een scan laat doen met verschillende tools is de kans aanwezig dat er uiteenlopende resultaten staan weergegeven. Een dakscan kost bovendien niks. Het is dus handig om te gebruiken als je verwachtingen wilt creëren.

Voor- en nadelen dakscan

Dit zijn voordelen van het uitvoeren van een dakscan:

  • Gemakkelijk te regelen en online te vinden.
  • Een dakscan geeft snel resultaat.
  • Met een dakscan verkrijg je binnen no-time een indicatie met de mogelijkheden voor jouw situatie.


Er zijn ook enkele nadelen te vinden, hieronder vindt je er twee.

  • Een dakscan geeft een goede indicatie
  • Een dakscan kan je wil voor verduurzaming belemmeren.

Wel of niet een dakscan laten uitvoeren?

Een dakscan laten uitvoeren kost je niks en kan absoluut geen kwaad. De online tools zijn echter wel digitaal opgezet en geven geen exacte weergave van elk detail op je dak. Er komen veel soorten zonnepanelen op de markt beschikbaar, het kan dus zijn dat de scan die jij gebruikt een beetje verouderd is voor het nieuwste model.
Sta je te springen om zonnepanelen te nemen? Gebruik de dakscan als indicator maar laat ook een dak inspectie langskomen. Deze specialisten weten alles van de aanleg van zonnepanelen en kunnen een prijsschatting geven.