Groen in een onderhoudsvrije tuin, het kan!

Wil je graag zo min mogelijk onderhoud aan je tuin hebben, maar wel wat groen in je tuin? Een onderhoudsvrije tuin hoeft echt geen saaie grijze tuin te zijn. Er zijn genoeg manieren waardoor je groen kunt toevoegen, maar hier weinig onderhoud aan hebt. Een tuin zonder groen is immers geen echte tuin, vind je wel? In dit artikel vertel ik je alles over een groene onderhoudsvrije tuin. 

Bodembedekkers

Heb je een stuk grond in je tuin die je eigenlijk al bijna dicht had willen tegelen? Doe dit niet! Deze grond kan namelijk gebruikt worden voor bodembedekkers. Dit zijn plantjes die je kunt planten zodat je de grond niet meer ziet. Denk hierbij aan de vrouwenmantel, dit plantje hoef je maar één keer per jaar bij te knippen. Het is dan wel niet helemaal onderhoudsvrij, maar dat is geen enkele tuin. Bij een tuin vol tegels moet je immers ook onkruid verwijderen en de tegels schoonhouden. Bodembedekkers staan niet alleen leuk, ze zorgen er ook nog eens voor dat eventuele onkruid niet opvalt.

Bomen en planten

Ook in een onderhoudsvrije tuin kun je bomen planten. Denk hierbij aan groenblijvende bomen. Deze zijn het hele jaar door groen en laten in de herfst/winter hun blad niet vallen. Hierdoor hoef je het blad dus niet aan te vegen. Wil je je tuin compleet bedekken met tegels, maar wel wat groen toevoegen in de vorm van bomen? Kies er dan voor om een boom of meerder bomen te planten in een pot. Dit kan slechts een klein boompje zijn, maar kan ook een grote boom zijn. Houd hierbij wel rekening met de ruimte die de boom nodig heeft om te groeien. Ook zijn er genoeg onderhoudsvrije planten, denk bijvoorbeeld eens aan de zonnehoed of de schoenlappersplant.  

Gras 

Wil je een stuk gras in je tuin, maar niet het onderhoud? Dan is er een alternatief. Je kunt namelijk ook voor kunstgras kiezen. Dit zijn een soort grasmatten die je in je tuin kunt (laten) leggen, waardoor het net lijkt of je een echte grasmat hebt liggen. Tegenwoordig zijn er ook soorten kunstgras die echt veel op echt gras lijken. Wil je toch voor de echte vorm gaan? Dan valt het onderhoud eigenlijk ook best wel mee. Je zult in de zomer wel regelmatig het gras moeten maaien. Daarnaast is het van belang dat je het gras verticuteert, bemest en bekalkt. Dit kun je één dag in het jaar doen, dus ook hier heb je niet heel veel onderhoud aan.