Een walnotenboom kopen: dat kan dankzij de Romeinen

Wist u dat u een walnotenboom kopen kunt dankzij de Romeinen? Deze bomen zijn niet inheems voor Nederland en komen oorspronkelijk uit de Himalaya en Perzië in Centraal-Azië. De Romeinen waren bijzonder gek op walnoten en daarom hebben zij ze waarschijnlijk naar Europa gehaald. En de Romeinen hadden het niet mis, want walnoten zijn heerlijk als snack, in de salade, in taarten en gebakjes en natuurlijk ook op de pannenkoek.

Walnotenboom kopen en onderhouden

Eigenlijk zijn walnotenbomen vrij gemakkelijk te onderhouden. Gaat u een walnotenboom kopen, dan zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Zo kunnen de standaard bomen erg groot worden, soms wel 30 meter hoog en daar moet u wel plek voor hebben. Als u dat niet heeft, dan kunt u misschien beter een miniatuur variant walnotenboom kopen. Het is erg belangrijk dat de bomen tijdens het voorjaar als ze bloemen hebben niet te nat worden. Ook hebben ze veel aan een grond die los is en rijk aan kalk en humus. Walnotenbomen hoeven doorgaans niet te worden gesnoeid, maar dode takken haalt u het beste wel even weg.

Eén walnotenboom kopen: u heeft genoeg oogst voor het hele jaar

De bloeiperiode van de walnotenboom is in mei en in het najaar ziet u de walnoten verschijnen. Dat komt doordat de boom zelf aparte mannelijke- en vrouwelijke bloemen maakt en deze worden door de bijen bestuift. Als de walnoten rijp zijn vallen ze op de grond. Raap deze dan zo snel mogelijk op, laat ze drogen en u heeft een voorraad walnoten voor de hele winter. Het is beter om de walnoten niet van de boom te plukken, omdat het dan mogelijk is dat deze nog niet rijp zijn. Als u plek heeft in uw tuin, dan kunt u dus mogelijk beter een walnotenboom kopen dan een standaard boomsoort. De walnotenboom heeft bloemen, voorziet u van noten en heeft eigenlijk nauwelijks onderhoud nodig.

De gezondheidsvoordelen van walnoten

Het is geen geheim dat noten gezond voor u zijn en walnoten zijn hierop geen uitzondering. Walnoten zitten vol met omega-3 vetten en ook vezels. Hierdoor kan u uw cholesterol verlagen en uw spijsvertering stimuleren. Daarnaast vindt u in walnoten veel vitamine E en B6, magnesium, kalium, eiwitten, koper en zink. Ook bevatten walnoten melatonine, een hormoon dat u kan helpen bij het in slaap vallen. Als u veel sport, dan helpen walnoten uw spieren op te bouwen en te onderhouden. Als u een walnotenboom koopt kunt u ook van al deze gezondheidsvoordelen profiteren.

Wat kunt u allemaal met walnoten?

Walnoten zijn erg gezond en vol met goede vetten en eiwitten. U kunt ze op verschillende manieren in uw eten verwerken. Elke dag een handje walnoten als snack mee naar het werk doet al wonderen, maar de combinatie van walnoten met schimmelkaas is ook een klassieker. U maakt dan in een handomdraai een heerlijke salade. In de oosterse keuken worden veel walnoten gebruikt en u kunt ze toevoegen aan een stoofschotel of de couscous. Natuurlijk kunnen walnoten ook niet ontbreken als u een taart gaat bakken of koekjes maakt. En als laatste zijn gemalen walnoten vermengd met suiker heerlijk op de pannenkoek. We zijn de Romeinen erg dankbaar.

De Nootsaeck heeft een ruim aanbod walnotenbomen en biedt volledige begeleiding van aankoop tot oogst.