De laurierkers: favoriet onder de hagen

Ongetwijfeld heeft u al eens van de laurier gehoord. En nee, we bedoelen hier niet het kruid mee waarmee u Italiaanse en allerlei andere gerecht op smaak brengt. Met laurier in de tuin wordt vrijwel altijd de laurierkers genoemd. De plant heeft wel wat weg van het kruid, maar is ongeschikt om te eten en doet eerder dienst als haag. Een laurierhaag heeft een aantal fijne eigenschappen die hem tot een favoriete haagsoort van velen maakt. Wilt u een laurier kopen en planten? Of wilt u meer weten over deze plant? In dit blog leest u hier meer over de laurierkers.

Groot aantal soorten

Laurierkers staat voornamelijk bekend om de diverse soorten die er inmiddels op de markt zijn. Het verschil zit het hem voornamelijk in het uiterlijk van de plant. Dit zijn de meest voorkomende soorten laurierkers die als haag of heg worden aangeplant:

  • Portugese laurier: Vormt een mooie volle haag meet donkergroene bladeren.
  • Laurier Rotundifolia: Lauriersoort met een groot, afgerond blad met een groen tot lichtgroene kleur.
  • Laurier Caucasica: Sterke wintervaste soort met in het voorjaar mooie witte bloesem.
  • Laurier Etna: Donkergroene bladeren. Is een vrij langzame groeier. Ideaal als u weinig onderhoud aan uw haag wil.

En zo zijn er nog een groot aantal verschillende soorten laurierkers op de markt. Als kenmerk hebben alle planten wel dat ze goed wintervast zijn en ook nog eens wintergroen zijn en dus groen blijven tijdens de wintermaanden. Zo heeft u ook privacy en beschutting van uw haag in de winter.

Makkelijk in het onderhoud

Ook vraagt een laurierkers vrij weinig onderhoud. De planten hebben een ‘algemeen bemestingsadvies’, wat betekent dat extra bemesting dus niet nodig hebben. Wel dienen laurierkersen, indien u een middelhoge of lage haag wilt creëren, de planten van tijd tot tijd te snoeien. Meestal wordt een of twee snoeibeurten per jaar aangeraden. Let er altijd op, net als bij andere planten, dat u niet de takken niet te ver snoeit. Het kan zo zijn dat de laurierskers namelijk niet goed terug uitschiet na een te enthousiaste snoeibeurt.

Veelzijdige toepassingen

Of u de laurierkers nu wilt gebruiken om pottenkijkers buiten uw tuin te houden of om uw tere bloemen en andere lage planten te beschermen: een laurierkers is een veelzijdige plant. Ook hebben de meeste cultivars in de bloeiperiode (die bij sommige soorten al in het voorjaar begint) mooi trosachtige bloemen. Dit trekt veel insecten en vogels aan. Daarnaast is het een robuuste plant die het goed doet in de meeste West-Europese klimaten. Woont u in een koudere streek, bijvoorbeeld in de buurt van bergen? Dan kunt u het beste aan de kweker advies vragen over de laurierkers.