3 x zo maak je je tuin geliefder voor vogels

Ben jij een echte dierenliefhebber en wil je van je tuin een fijne en veilige plek maken voor de vogels in de buurt? Dat is zo gepiept, je hebt er namelijk maar een aantal kleine dingen voor nodig. Vooral in de winter zullen de vogels wel behoefte hebben aan een aantal extraatjes. In dit artikel lees je drie dingen die je kunt doen om jouw tuin een stuk geliefder te maken voor vogels. Zo geniet jij van al die leuke vogeltjes in de tuin en zij zullen je erg dankbaar zijn. 

Bomen en planten

Vogels zijn gek op bomen. Ze voelen zich er veilig omdat ze er beschut kunnen zitten en kunnen er hun nestjes in maken. Wanneer je meer vogels naar je tuin wilt trekken hoef je echt niet meteen een grote boom in je tuin te plaatsen, maar een beetje groen mag wel. Zo kun je bijvoorbeeld voor een haag als afscheiding kiezen in plaats van schuttingen. Denk hierbij aan een haag waar de vogel ook nog wat aan heeft qua voedsel, zoals de meidoorn of de liguster. Hier groeien besjes aan die voor vogels een ware traktatie zijn. Daarnaast kun je natuurlijk ook wat losse planten en bomen in de tuin zetten. 

Extra voeding

Vooral in de winter mag je de vogels in je tuin best wat extra verwennen. In deze periode is het namelijk lastiger voor de beestjes om voedsel in de natuur te vinden. Vogels zijn gek op zaden, fruit, maar ook op vetbollen en pinda’s. Wanneer je een aantal van deze voedselbronnen ophangt, zul je binnen no-time meer vogels in je tuin hebben. Wil je een speciale voederplek creëren in je tuin? Dan kun je ook een vogelhuisje voor in je tuin maken of kopen.

Een badder plaats

Wil je je tuin helemaal vogelvriendelijk maken, zorg er dan ook voor dat de vogels een plekje hebben waar ze zichzelf kunnen wassen. Hier zijn speciale vogelbadjes voor te koop, maar je kunt uiteraard ieder, groot genoeg, bakje gebruiken. Naast wassen, kunnen de vogels af en toe ook wat extra drinkwater gebruiken. Als het vriest bijvoorbeeld, kan het vogelbadje ook fungeren als drinkplaats. Houd wel in de gaten dat het water in het bakje niet bevriest, dan hebben de vogels er nog niks aan. Om het bevriezen te vertragen, kun je een klein beetje suiker door het water mengen of het bakje op tijd verwisselen.