Cilindersloten vervangen doe je zo

Een beetje hulp vragen is niet erg. Het kan de beste overkomen dat je even niet weet wat je moet doen, hoe je dat moet doen en wat je daarvoor nodig hebt. Dat geldt helemaal voor sloten natuurlijk. Hoe dat komt? Nou, sloten zijn vrij gecompliceerd. Er zijn veel verschillende soorten sloten die allemaal weer een andere installatie behoeven, die andere materialen nodig hebben en die met andere gereedschappen worden ge├»nstalleerd. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met je vertellen over die complexiteit, maar we kunnen je ook simpelweg gaan vertellen wat je kunt inzetten in de praktijk. Dat geldt helemaal voor cilindersloten vervangen! Ben je benieuwd hoe je dat doet? Dat vertellen we je uitgebreid in deze blog. 

Cilindersloten vervangen; de voorbereiding

Allereerst is het aan te raden om eens met de voorbereiding te beginnen. Dit omvat (wat ons betreft) drie werkzaamheden. Allereerst verzamel je de juiste materialen. Je hebt vaak een schroevendraaier, een meetlint, een inbussleutel en natuurlijk een nieuwe cilinder nodig. Als je je nog een nieuwe cilinder nodig hebt, is het wel zo handig als deze compatibel is met je oude slot. De maat van het slot is hier vooral voor van belang. Daarnaast moet je de oude cilinder gaan verwijderen. Dit doe je door de bevestigingsschroeven aan de binnenkant van je deur te verwijderen.  De cilinder kun je er daarna voorzichtig uithalen. Bewaar de bevestigingsschroeven wel, want je hebt ze later weer nodig. Daarna kun je de oude cilinder meten omdat je dan een nieuwe cilinder kunt kopen in de juiste maat. Meet zowel de binnen- als buitenkant van de cilinder voor een nauwkeurig beeld. 

De oude cilindersloten vervangen

De oude cilindersloten vervangen is het belangrijkste van alle werkzaamheden. Dat doe je door de cilinder vervangen te doen met een nieuwe, betere cilinder. Wat hier de reden voor was, maakt even niet uit. Het kan zijn dat de oude cilinder versleten was of dat er is ingebroken; dat maakt even niet zoveel uit. Hoe dan ook, je moet de nieuwe cilinder in het slot plaatsen en ervoor zorgen dat hij goed past. De sleutelopening moet naar buiten gericht zijn en de nokken moeten ook op de juiste plek zitten. Je schuift vervolgens de cilinder in het slot en je kunt hem dan ook draaien om hem goed vast te bevestigen. 

Slotenmakers – De Rooij Slotenspecialist

Bevestiging is de laatste stap

Dan is het tijd voor de laatste stap; het bevestigen van de cilinder. Dit is zeer belangrijk, dus let goed op. Het is belangrijk dat je de cilinder bevestigt met schroeven die lang genoeg zijn. Als je korte schroeven gebruikt, is het zeer makkelijk om de deur/het slot eruit te trappen. We raden je dan ook aan goed te kijken naar de lengte en dikte van de schroeven die je gebruikt voor je cilindersloten vervangen. Je bevestigt de schroeven niet te strak, maar ook zeker niet te los. Als je ze te strak draait, draai je het hout kapot waar de schroeven in bevestigd zitten. Als je hem te los draait, is de kans natuurlijk aanwezig dat ze eruit vallen of dat het slot weer makkelijker geforceerd wordt. Dit was de laatste stap van je cilindersloten vervangen, ben je er een beetje mee geholpen?