Dit is waarom gietijzer geweldig is voor pannen

Als je houdt van koken en jezelf hier graag in uitdaagt, dan kun je er niet omheen. Gietijzeren pannen zijn precies wat je nodig hebt om je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen. Deze oude, vertrouwde pan wordt al eeuwenlang in allerlei verschillende keukens gebruikt en dat is niet zonder reden. Lees snel verder om alles te leren over dit geweldige type pan.

Waar komen de gietijzeren pannen vandaan?

De gietijzeren pan is al teruggevonden als kookgerei ten tijde van de Han-dynastie in China. Deze begon al in 206 vóór Christus en duurde tot 220 na Christus. Gietijzeren pannen werden toen gemaakt, omdat de grondstof gemakkelijk te vinden en bewerken was. Daarnaast zijn de pannen ongelooflijk sterk en stevig, waardoor het veel kan doorstaan. Dit betekende dat de armere mensen hun pannen gemakkelijk van ouder op kind konden doorgeven, omdat de pannen langer meegaan dan een mensenleven.

Het grootste voordeel van de gietijzeren pan

Gietijzeren pannen zijn perfect, omdat ze op alle warmtebronnen te gebruiken zijn. Je kunt er dus mee koken op je gasfornuis, maar ook op een inductie of elektrische kookplaat. Hierdoor kun je ze ook gemakkelijk meenemen als je gaat wildkamperen, omdat je ze ook boven je gasbrander of een open vuur kunt houden voor het koken of bakken. Ze zijn dus altijd de perfecte pan om bij je te hebben. Je kunt ze zelfs in de koken plaatsen, waardoor je er de lekkerste gerechten mee kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan lekkere pan pizza’s mee, zoals bijvoorbeeld de deep-dish pizza uit Chicago. Let hierbij wel op dat je een volledig gietijzeren pan hebt, dus dat er geen kunststof laag om de handvatten van je pan zit. Gietijzer kan namelijk alle warmtebronnen aan, maar heel veel kunststofsoorten kunnen dit niet.

Leuk feitje: In de film Tangled van Disney wordt een gietijzeren pan gebruikt als beschermingsmiddel. Gietijzeren pannen zijn namelijk erg sterk, zwaar en ze behouden lang hun vorm. Dat is waarom ze de pan gebruiken om mensen mee op hun hoofd te slaan. In het echte leven kun je dit natuurlijk beter niet doen, dat kan je namelijk duur komen te staan.

Jouw gietijzeren pan goed onderhouden

Gietijzeren pannen kunnen extreme hitte goed aan, maar je voedsel kan alsnog aanbranden, omdat er geen anti-aanbaklaag over het gietijzer wordt gemaakt. Een echte chef creëert namelijk zelf een anti-aanbaklaag voor de gietijzeren pan. Dit heet ook wel het inbranden van je gietijzeren pan of in het Engels ‘seasoning’. In de volgende stappen bouw je zelf een goede seasoning op in je pan:

  1. Verwarm je oven voor op minimaal 225℃, je kunt je pan in een oven tot wel 250℃ branden.
  2. Hiervoor moet je de pan eerst goed schoonmaken met warm water en afwasmiddel. Schrob niet te hard, dat is niet goed voor het gietijzer. Zorg dat je de pan goed afdroogt.
  3. Wrijf de gehele pan in met plantaardige olie. Hiervoor kun je keukenpapier gebruiken.
  4. Leg op je bakplaat in de oven een vel aluminium en leg je pan hier op de kop bovenop.
  5. Laat je pan 1 uur bakken in de oven. Vervolgens kun je de oven uitzetten en de pan minimaal een kwartier in de oven laten afkoelen.
  6. Het beste is om dit proces nog een keer te herhalen. Een goede eerste seasoning ontstaat na twee keer insmeren en bakken.

Let op: Als je jouw gietijzeren pan zo lang mogelijk goed wilt houden, kun je er beter geen zure producten in bakken. Tomatensaus kun je het beste dus maar kort in de pan hebben, maar ook citrusvruchten en azijn kun je beter niet gebruiken in deze pan. Dit tast het gietijzer namelijk aan, waardoor het kan gaan scheuren of roesten.

De beste pan voor jou

Gietijzeren pannen zijn voor thuis-chefs een prachtige toevoeging aan het kookgerei. Toch kun je ze ook gemakkelijk gebruiken als je niet zo thuis bent in de keuken. Let hierbij wel op dat gietijzer extreem heet kan worden, snel opwarmt en warmte ook heel lang vasthoudt. Als je het koken met een gietijzeren pan eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat je al snel meer gietijzeren pannen wilt. Gelukkig komen de pannen in allerlei verschillende vormen en maten. Zo heb je gietijzeren koekenpannen, maar ook braadpannen en grillpannen. Zo kun je naar hartelust koken en bakken zoals mensen eeuwen geleden al deden.