Waar op letten bij een hoeslaken kopen?

Wanneer u een nieuw bed heeft gekocht zult u er rekening mee moeten houden dat u wellicht ook zult moeten investeren in het kopen van een nieuw of extra hoeslaken. Voor het aanschaffen van een hoeslaken geldt dat er toch wel een aantal belangrijke aandachtspunten zijn om rekening mee te houden. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het soort hoeslaken, maar wat ook te denken van de afmetingen waarover ze dient te beschikken? In ieder geval, is het voor u niet helemaal duidelijk waar allemaal rekening mee te houden bij een hoeslaken kopen? Verdiep u dan zeker en vast even in de hieronder terug te vinden informatie!

Welk soort hoeslaken kopen?

Allereerst is het natuurlijk van belang om bij uzelf de vraag te stellen aan welke eisen uw hoeslaken nu precies in de praktijk allemaal dient te voldoen. Veel mensen weten het niet, maar het ene hoeslaken is zeker het andere niet. We maken op dit vlak in de praktijk dan ook een onderscheid tussen onder meer de hieronder terug te vinden mogelijkheden:

  1. Een standaard hoeslaken voor een normale matras van 12 tot 25 centimeter;
  2. Een hoeslaken met een hoge hoek voor een dikke matras tot 35 centimeter;
  3. Een topper hoeslaken voor een topdekmatras van tussen 5 & 12 centimeter;
  4. Een split hoeslaken welke beschikt over een speciale inkeping;
  5. Een split topper, eveneens voorzien van een inkeping;
  6. Een dubbel split hoeslaken met inkepingen aan beide zijden;

Het bovenstaande overzicht maakt alvast duidelijk dat een hoeslaken in menig aantal verschillende uitvoeringen op de markt is terug te vinden. Van welk type hoeslaken u precies gebruik gaat maken is uiteraard afhankelijk van uw eigen, persoonlijke situatie.

Let op de sluiting van het hoeslaken

Een optimale pasvorm wordt bij een hoeslaken voor een groot deel bepaald door de sluiting welke zich aan de onderzijde bevindt. Lang niet alle hoeslakens zijn in de praktijk voorzien van een elastiek aan de onderzijde. In bepaalde gevallen ontbreekt deze elastiek volledig of is ze louter en alleen terug te vinden aan het hoofd- en voeteinde. Wilt u er in de praktijk honderd procent zeker van kunnen zijn dat uw hoeslaken op de meest optimale wijze aansluit rond de matras? Dan is kiezen voor een exemplaar met een volledige sluiting rondomrond aan de onderzijde altijd de moeite meer dan waard te noemen.

Tip! Was uw nieuw hoeslaken voordat u ze gebruikt!

Heeft u er voor gekozen om een nieuw hoeslaken te kopen? Blijkt bij thuiskomst echter dat het hoeslaken onverhoopt toch wat te groot oogt voor uw bed? In dat geval is het nog niet meteen nodig om in paniek te slaan, integendeel. Voor heel veel verschillende soorten hoeslakens geldt tegenwoordig namelijk dat ze zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen. Dit zorgt er voor dat het hoeslaken tijdens de eerste wasbeurt nog wat kan krimpen. Het is dus in eerste instantie best mogelijk dat het door u bestelde hoeslaken bij het uitpakken van de verpakking (veel) groter oogt dan u voor ogen had gehouden. Dat hoeft echter helemaal geen probleem te zijn. Door ze één keer te wassen kan dit verschil immers reeds teniet worden gedaan. Was dus altijd uw nieuw hoeslaken eerst voor ze te gaan gebruiken! Hetzelfde advies geldt ook voor een dekbedovertrek. Zo ruikt alles lekker fris voor het slapen gaan.