Hoe je kweektafel onderhouden?

Steeds meer mensen hebben bij hun thuis de beschikking over een eigen kweektafel. Dat is interessant, want op deze manier hoeft men eigenlijk geen (grote) tuin te hebben. In het bijzonder mensen die op bijvoorbeeld een appartement leven en toch hun eigen groenten en / of kruiden willen kweken kijken daarvoor in de richting van een kweektafel. Dat is ook een prima keuze, want op deze manier maakt men op een leuke en toegankelijke manier kennis met de wondere wereld van de moestuin bouw. Echter spreekt het voor zich dat het aankopen en het gebruiken van een kweektafel ook bepaalde aandachtspunten met zich meebrengt op vlak van onderhoud. Ben jij ook benieuwd wat deze punten nu precies zijn? Lees dan meteen verder, want wij zetten ze hier op deze pagina graag voor jou op een rijtje.

Wanneer de planten in je kweektafel water geven?

Niet alleen de kweektafel op zich moet worden onderhouden. Het spreekt immers voor zich dat je in eerste instantie vooral de nodige aandacht zal willen schenken aan de planten die er in de kweektafel zijn terug te vinden. Voor deze planten geldt dat ze bijvoorbeeld voldoende water moeten krijgen. Veel mensen geven de planten in hun kweektafel echter op een compleet verkeerde manier water. Het wordt dan ook door experts in de praktijk sterk aangeraden om de planten ‘s avonds water te geven. Dit bovendien (afhankelijk van het type plant) om de twee dagen. Tijdens de nacht heeft het water dan voldoende tijd om door te dringen tot in de bodem van de kweektafel. Voor een kweektafel geldt dat ze in de praktijk altijd perfect in staat is om niet alleen water op te nemen, maar vervolgens ook op te slaan.

Het wieden van onkruid in een kweektafel

Net zoals geldt voor een gewone tuin is het ook bij een kweektafel zo dat er een tijdige controle moet worden uitgevoerd met betrekking tot de eventuele aanwezigheid van onkruid. Mocht je op een zeker ogenblik vaststellen dat er verspreid over de kweektafel inderdaad onkruid is terug te vinden? In dat geval moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. In het meest ideale geval krijgt onkruid geen kans om zich te manifesteren in de kweektafel. Krijgt ze die kans wel? Dan zal je kunnen vaststellen dat ze zich bijzonder snel zal verspreiden. Bovendien zal ze ook gebruikmaken van de mineralen welke in de grond zijn terug te vinden met alle gevolgen van dien.

Bovenstaande klinkt natuurlijk behoorlijk onheilspellend. Zo erg hoeft het in de praktijk echter helemaal niet te zijn, integendeel. Voor kweektafels geldt namelijk dat ze veelal niet over een optimale conditie beschikken voor het groeien van onkruid. Dit zorgt ervoor dat onkruid in een kweektafel gemiddeld gezien veel minder frequent voorkomt. Toch, steeds een oogje in het zeil blijven houden is in de praktijk altijd een aanrader!

Beperk het gebruik van bestrijdingsmiddelen

Ga je gebruikmaken van een kweektafel? Tracht dan het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel als mogelijk is te voorkomen. Het spreekt namelijk voor zich dat je in de praktijk het liefst van allemaal je plantjes zo natuurlijk mogelijk zal willen kweken. Het zo min mogelijk toevoegen van gifstoffen is dan ook altijd een goede keuze. Hou bovendien in het achterhoofd dat je in een kweektafel al een heel eind komt door gewoon specifieke combinaties van plantjes te gebruiken. Zo kan je het gebruik van bestrijdingsmiddelen bijna volledig voorkomen.