Verborgen signalen dat u schimmel in huis heeft

Wanneer schimmel zich in uw huis vestigt, betalen uw ogen, longen en huid de prijs. We vertellen u graag meer over schimmel in uw huis en wat uw lichaam u vertelt over schimmel.

Hoe giftig is schimmel?

Elke schimmel die mycotoxinen produceert – de “myco” verwijst naar schimmel – kan behoorlijk giftig zijn. Een van de meest alarmerende soorten is Stachybotrys chartarum: dicht, zwart en meestal aanwezig waar vocht een langdurig onopgelost probleem is, zoals een vochtige kelder of in een verlaten huis. Deze schimmel kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals aanhoudende hoofdpijn, diarree, ademhalingsproblemen en meer. Maar andere soorten kunnen ook problemen veroorzaken. Alle schimmels moeten daarom hetzelfde worden behandeld met betrekking tot mogelijke gezondheidsrisico’s en verwijdering.

Signaal 1: Uw ogen prikken en zijn waterig

Mensen kunnen allergische reacties op schimmels hebben. De symptomen kunnen jeukende en waterige ogen, hoesten en een verstopte neus zijn. Als u vermoedt dat schimmel deze symptomen veroorzaakt, houdt dan uw reacties gedurende twee weken bij om te zien of ze aanslaan wanneer u zich in bepaalde kamers of ruimtes in uw huis bevindt. U kunt ook een allergoloog bezoeken voor een bloed- of huidtest om de allergie te bevestigen.

Signaal 2: uw huid tintelt

Als u allergisch bent voor mycotoxinen, ervaart u tintelingen, jeuk of branderig gevoel wanneer u in contact komt met de schimmel. Uw lichaam reageert door histamine vrij te geven en het resultaat kan een droge, jeukende en schilferige huid zijn. Als de klachten aanhouden, raadpleeg dan een allergoloog en kijk naar manieren om de groei te lokaliseren en uit te roeien.

Signaal 3: De verf op uw muren krijgt kleine belletjes eronder

Is het u opgevallen dat de verf op de muren van uw badkamer of bij een raam opbolt? Een van de meest voorkomende redenen waarom verf begint los te laten, is vocht. En waar vocht is, is waarschijnlijk schimmel. U kunt het probleem niet verdoezelen met een nieuwe verflaag; u moet de bron van het vocht vinden. Het kan bijvoorbeeld een lekkende vensterbank of lekkende leidingen zijn. Nadat u het vochtprobleem heeft opgelost, kunt u opnieuw schilderen.