Draadloze thermostaat

Een kamerthermostaat is een klein apparaatje dat de werking van uw cv-ketel regelt en een constante kamertemperatuur in huis houdt. Met een temperatuursensor meet hij de temperatuur in de betreffende ruimte en schakelt hij de verwarming in of uit, al naargelang de streeftemperatuur bereikt is of niet. Hierdoor worden temperatuurverschillen vermeden en hoef je niet constant iets aan de ketel te regelen. De verschillende bestaande thermostaten zijn van twee hoofdtypen: modellen met en zonder snoer.

Wat is een draadloze kamerthermostaat?

Een draadloze thermostaat is een kamerthermostaat die, in tegenstelling tot bedrade thermostaten, niet rechtstreeks op je cv-ketel is aangesloten. Hij werkt met een batterij en communiceert via radio met de ketel. Op de ketel wordt een ontvanger gemonteerd, de draadloze kamerthermostaat wordt in een ruimte geïnstalleerd en meet de kamertemperatuur.

Als de kamertemperatuur onder de streefwaarde ligt, stuurt de kamerthermostaat een signaal naar de ontvanger, die de ketel activeert. Zodra de comforttemperatuur is bereikt, stuurt de draadloze thermostaat het commando naar de ontvanger om de ketel uit te schakelen.
De voordelen van een draadloze kamerthermostaat
Een draadloze kamerthermostaat heeft veel voordelen ten opzichte van een bedrade kamerthermostaat.

Snelle en gemakkelijke installatie

Het installeren van een draadloze thermostaat is heel eenvoudig. Terwijl een bedrade kamerthermostaat moet worden aangesloten en een kabel moet worden gelegd om het apparaat te plaatsen, kan een draadloos model binnen enkele seconden worden geïnstalleerd: je schroeft een beugel aan de muur en sluit een ontvanger aan op de ketel. Als u eerder een traditionele bedrade kamerthermostaat had, hoeft u alleen de draden te verwijderen en deze te vervangen door die van de ontvanger van uw draadloze thermostaat. De installatie van een draadloze kamerthermostaat is daarom heel eenvoudig, vereist geen speciale elektronische kennis en vereist niet per se een specialist.

Gemakkelijk te verplaatsen

Om optimaal te werken, moeten thermostaten niet zomaar ergens worden geïnstalleerd. De temperatuur die door de sonde wordt gemeten, kan de werking van het apparaat beïnvloeden als het wordt blootgesteld aan tocht of een warmtebron. De thermostaat moet daarom uit de buurt van radiatoren, direct zonlicht, lampen en elektrische apparaten die warmte afgeven worden geplaatst om geen vals signaal naar het verwarmingssysteem te sturen, dat zonder reden zou kunnen werken en te veel of onvoldoende verwarmt. Het kiezen van een kamerthermostaat is daarom een ​​goede keuze, omdat u deze in de kamer kunt installeren die het beste bij u past zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het leggen van de kabel.

Mocht je na installatie constateren dat je niet de juiste plek voor het apparaat hebt gekozen of je wilt je meubelen verplaatsen, dan kun je de thermostaat eenvoudig ergens anders heen verplaatsen. Sommige thermostaten zoals het slimme model Netatmo zijn ook verkrijgbaar als tafelversie. Je hebt geen beugel nodig, je hoeft geen gaten in de muur te boren en zet hem eventueel ergens anders neer.

Enkele nadelen

Een draadloos product heeft echter enkele nadelen: de prijs is hoger dan die van een traditioneel bedraad model, maar dit prijsverschil wordt gecompenseerd door de kenmerken en het gemak van installatie en gebruik. Bovendien kunt u het zelf installeren en uzelf meestal het werk van een professional besparen.

Een ander aandachtspunt bij de aankoop is het draadloze bereik van het product dat u heeft gekozen, vooral als uw huis erg groot is. Radiogolven kunnen ook storing veroorzaken als u andere producten gebruikt die golven met dezelfde frequentie gebruiken.
De verschillende modellen draadloze thermostaat
De markt voor kamertemperatuurregeling is groot; er zijn veel producten om uw verwarmingssysteem aan te sturen. Draadloze thermostaten omvatten ook niet-programmeerbare producten, programmeermodellen en producten die zijn verbonden met internet.

Niet-programmeerbare draadloze thermostaat

Het eenvoudigste model, het stelt u in staat om de temperatuur in het huis te regelen, maar niet om verschillende tijdvakken te programmeren om het comfort te regelen op basis van de bezetting van het huis. Het handhaaft een constante temperatuur, maar maakt slechts een matige energiebesparing mogelijk.

Programmeerbare draadloze thermostaat

Met zo’n product kunt u de temperatuur in huis regelen door te programmeren volgens uw schema. Een programmeerbare thermostaat werkt tijdgestuurd en biedt verschillende insteltemperaturen volgens uw gewoonten. Zo verwarm je ‘s nachts of overdag als je er niet bent minder en verspil je geen energie.

Slimme kamerthermostaat

Een slim model is niet alleen programmeerbaar volgens een temperatuur volgens het door jou geselecteerde tijdvenster, maar kan ook op afstand worden bediend via je smartphone of touchpad. Hij communiceert via WLAN met internet, wat het gebruik nog gemakkelijker maakt. U kunt uw verwarming rechtstreeks vanaf uw mobiele telefoon regelen en uw energieverbruik volgen. Hoewel de prijs hoger is dan die van een traditioneel programmeerbaar apparaat, kunt u met een slimme thermostaat meer besparen en zichzelf snel terugbetalen.