Wat te doen als je kelder lekt

Waterschade in je kelder kan een grote bron van frustratie zijn, vooral als je niet zeker weet wat de oorzaak van de lekkage is. Lekkage in de kelder kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder onjuiste drainage, slechte bodemsortering, scheuren in de fundering, en meer. Als je hebt gemerkt dat je kelder de laatste tijd lekt of overstroomt, dan is de eerste stap het identificeren van de bron van het probleem. Wanneer je weet wat er aan de hand is, kan je namelijk hulp inschakelen, bijvoorbeeld van kelderwaterdicht.nl. Laten we eens nader kijken naar enkele mogelijke oorzaken van kelderlekkage en hoe je die kunt verhelpen.

Beoordeel het probleem

Het eerste wat je moet doen bij kelderlekkage is de situatie beoordelen. Zoek naar zichtbare tekenen van waterschade zoals watervlekken op muren of vloeren en schimmelgroei. Let op waar het water precies vandaan komt – sijpelt het van buiten je huis naar binnen of verzamelt het zich op één plek? Als je eenmaal de bron van het probleem hebt vastgesteld en bewijsmateriaal hebt verzameld dat kan helpen de oorzaak vast te stellen, is het tijd om een oplossing te zoeken.

Controleer op scheuren in de fundering

Als je kelder lekt of overstroomt door een scheur in de fundering, dan zijn er verschillende stappen die je moet nemen om die te repareren. Gebruik eerst een slang om water rond je fundering te sproeien en zoek naar tekenen van lekkage rond scheuren of openingen. Gebruik zo nodig een epoxy injectiekit om grote scheuren op te vullen waardoor water in je kelder kan komen. Het is belangrijk op te merken dat zelfs kleine scheuren tot grote problemen kunnen leiden als ze onbehandeld blijven.

Inspecteer het afvoersysteem

Een andere mogelijke oorzaak van kelderlekkage is een ontoereikend afvoersysteem rond je huis. Zorg ervoor dat alle goten goed vastzitten en vrij zijn van puin, zodat het regenwater van je huis weg kan stromen in plaats van zich op te hopen bij de fundering. Je kunt ook overwegen om regenpijpen te installeren die het water wegleiden van de fundering en de druk erop verminderen tijdens zware regenval. Controleer bovendien of er verstopte afvoeren in je huis zijn die waterophoping in kelders of andere delen van je huis kunnen veroorzaken.

Bron: https://kelderwaterdicht.nl