Wat komt er kijken bij het kappen van een boom?

Je hoeft niemand te vertellen dat bomen hartstikke belangrijk voor ons als mensen zijn en dat we zo min mogelijk aan ontbossing moeten doen. Toch is het soms noodzakelijk om een boom te kappen, bijvoorbeeld omdat de boom ziek is. In sommige gevallen ben je een boom dus liever kwijt dan rijk. Je kan er dan voor kiezen om een boom te snoeien of zelfs te kappen, maar hier komt best wel het een en ander bij kijken. In deze blog wordt er ingegaan op waar je allemaal rekening mee moet houden als je een boom gaat kappen.

Heb je een vergunning nodig?

Het is gelukkig zo dat niet iedereen zomaar een boom mag kappen. Hier zijn strikte regels voor en in sommige gemeenten moet je zelfs een vergunning hebben om een boom te mogen kappen. Als je bomen gaat kappen zonder vergunning terwijl je er wel een nodig hebt, kun je flink in je buidel tasten. Dit zijn geen kleine bedragen! Het is dus zeker de moeite waard om vooraf even te checken of je een vergunning nodig hebt. Dit kan je flink wat euro’s schelen.

Wanneer ga je kappen?

Bomen kappen kan in de winter en in de zomer gebeuren, maar elk seizoen heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Als je nestelende dieren niet wilt storen, dan moet je in de winter gaan kappen. Dieren zitten dan namelijk veel in hun winterslaap en zijn over het algemeen niet in bomen te vinden. Daarnaast zijn bomen in de winter kaal en heb je dus veel minder bladafval. Scheelt weer in de kosten! In de zomer heb je echter weer het voordeel dat dode takken beter zichtbaar zijn en zo kan je de conditie van de boom beter bepalen. Dit is vooral handig als je wilt gaan snoeien. 

Een boom kappen kan best wel een flinke klus zijn die niet iedereen aandurft. Als je deze klus zelf niet wilt doen, kun je er ook voor kiezen om een hoveniersbedrijf in te schakelen! Van Voorthuizen bomen is gespecialiseerd in boomverzorging en kan je helpen met alles rondom het gebied van bomen kappen en/of snoeien.