Mollen tegengaan met carbid diervriendelijk?

Carbid wordt al jaren gebruikt om mollen tegen te gaan. Mollen hebben gevoelige oren en schrikken van de harde knal die carbid veroorzaakt. Bij het waarnemen van deze harde knal zullen ze direct je tuin verlaten. Hieronder vind je meer informatie over het bestrijden van mollen en zullen we onder andere bespreken welke methoden diervriendelijk zijn en welke niet.

Wij mensen hebben liever geen mollen in onze tuin aangezien ze veel schade in een korte tijd kunnen aanrichten. In het verleden was het eenvoudig: een mol werd gedood of er werd gebruik gemaakt van carbid om de mol uit de tuin te verjagen. Maar tegenwoordig hechten mensen meer waarde aan duurzamere methoden, zodat de mol in leven blijft. Het doodden van de mol is alles behalve een duurzame methode, aangezien dit andere mollen niet weerhoudt om een bezoek te brengen aan jouw tuin.

Welke methoden om mollen tegen te gaan zijn er?

Er zijn meerdere methoden waar je uit kunt kiezen om mollen tegen te gaan. Carbid schieten is er hier slechts één van. Mollen hebben gevoelige oren en kunnen dus bestreden worden met onaangename geluiden of je kunt een mol vangen en vervolgens ergens anders weer vrijlaten. Hieronder vind je een overzicht van de mollenverjagers die momenteel in de markt zijn.

Carbid schieten

Een methode die nog steeds veel gebruikt wordt en die goed werkt is carbid schieten. Door de harde knal schikt het kleine beestje en verlaat het per direct jouw tuin. Deze methode is eenvoudig toe te passen door carbid & melkbussen aan te schaffen. Deze kun je op het internet kopen of in een tuincentra. Houd er wel rekening mee dat carbid schieten overlast kan veroorzaken in de buurt en daarnaast kan het maar zo zijn dat de mollen na verloop van tijd weer terug komen. Hieronder vind je methodes die beter werken op de langere termijn.

Een mollenvanger

Een mollenvanger kun je gebruiken wanneer je mollen in jouw tuin geconstateerd hebt. Deze methode werkt over het algemeen effectief. Het voordeel van deze methode is dat je het diertje in leven houdt en vervolgens ergens anders weer kunt vrijlaten. Je plaatst de mollenvanger boven het gat en wanneer het kleine diertje naar boven komt, wordt het direct gevangen genomen. Het is wel belangrijk dat je de buis in de gaten houdt, zodat het diertje niet voor een aantal dagen opgesloten zit in een buis.

Mollen verrichten ook positief werk. Ze zuiveren de grond en daarnaast eten ze insecten die schade aan jouw tuin kunnen aanrichten. Met de mollenvanger geef je de mollen de tijd om het nuttige werk te verrichten en vervolgens vang je ze om te voorkomen dat ze schade aan jouw tuin aanrichten.

Ultrasone geluiden

Zoals we al eerdere aangegeven hebben, beschikken mollen over gevoelige oren. Deze kleine beestjes kunnen geluiden waarnemen, die wij mensen niet kunnen waarnemen. Je kunt ervoor kiezen om een apparaatje met ultrasone geluiden aan te schaffen. Dit apparaatje plaats je in het stopcontact en vervolgens veroorzaakt het geluiden waar mollen niet goed tegen kunnen. Wanneer je een grotere tuin hebt, zal je meerdere apparaatjes moeten installeren. Het voordeel van dit apparaatje is dat het niet alleen mollen uit de buurt houdt, maar ook ratten en muizen.

Onaangename geuren

Tot slot kun je mollen uit de buurt van je tuin houden door voor planten met ‘onaangename geuren’ te kiezen. Deze planten kun je bij de tuincentra kopen. Het is slim om meerdere planten in de tuin te plaatsen, zodat je zeker weet dat de mollen uit de buurt van je tuin blijven. Helemaal wanneer je over een grotere tuin beschikt is het belangrijk dat je meerdere planten in de tuin verspreid.