Wat is een akoestische vloer?

Het is goed mogelijk dat je al eerder hebt gehoord van een akoestische vloer maar geen idee hebt wat het is. Een akoestische vloer is een vloer van anhydriet. Anhydriet is een sterke variant gips. Het kan aangelegd worden als een gietdekvloer en levert een aantal voordelen in vergelijking met laminaat, hout of een betonnen vloer. Daarom laten we in dit artikel zien wat de kenmerken zijn van een akoestische vloer.

1. Makkelijk te onderhouden

Akoestische vloeren worden gegoten wat betekent dat ze glad zijn. De vloer heeft hierdoor geen gleuven, scheuren, uitstekende punten of andere dingen waar vuil en stof in kan komen. Dit maakt dat een akoestische vloer goed te onderhouden is. Het is namelijk niet nodig om met een gegoten vloer de boel in het was of olie te plaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld een rode wijn laat vallen is dit eenvoudig weg te halen met een doek.

2. Geluidsdicht

Bij het hebben van een vloer van laminaat of een ander type hoor je vaak nog geluid. In appartementen of met bovenburen is het dan al snel te horen wanneer de mensen met tafels gaan schuiven of aan het schreeuwen zijn. Een akoestische vloer houdt in vergelijking met andere vloeren het meeste geluid tegen. Dit is ook een van de redenen dat akoestische vloeren veel worden gebruikt in kantoorgebouwen en woningen waar men minder overlast wilt hebben. Door een akoestische vloer heb je heen overlast. Dit betekent voor jou een betere concentratie en gemoedstoestand.

3. Verschillende afwerkingen

Anhydriet is een gipssoort wat bekent dat het gemengd kan worden met een kleur. Het is simpelweg het mengsel aanleggen met een verfsoort naar keuzen. Hierdoor is het mogelijk dat je kan kiezen voor een grijze, witte en zelfs roze vloer.

4. Kan gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming

Het komt steeds vaker voor dat er gekozen wordt voor vloerverwarming. Het zorgt voor een effici├źnter verdeling van de warmte over de gehele oppervlakte. Echter, het belangrijkste bij vloerverwarming is het kiezen van een goede vloer. Een akoestische vloer is effectief in combinatie met vloerverwarming. Dit komt doordat het materiaal een goede geleider is van hitte. Daarnaast is het voordeel dat de vloer niet kan uitzetten waardoor er geen oneffenheden in de vloer komen. Dit maakt dat er een hoog rendement is voor het verbruikte energie. Hierdoor worden kosten gedrukt en heb je een beter ge├»soleerde woning.