Wanneer is een akoestische wand van belang?

In vele panden wordt geen meer gebruik gemaakt van stoffen. Denk bijvoorbeeld aan kantoorgebouwen. Kamerbreed tapijt wordt vervangen door gietvloeren, linoleum of laminaat. Stoffen overgordijnen worden vervangen door zonnewering met kunststof lamellen. Maar waar men dan niet altijd rekening mee houdt, is dat de akoestiek plots heel anders wordt. Stoffen oppervlakken slorpen namelijk een groot gedeelte van het geluid op. De noodzaak om de storende geluiden toch op te vangen is de aanzet geweest tot akoestische wanden. In dit artikel krijg je heel wat informatie over deze bijzondere muren.

Het nut van een akoestische wand

Als we bij het voorbeeld van kantoorgebouwen blijven, dan merken we dat er hier heel wat storende geluiden zijn. Het zijn geluiden die niet meteen opvallen, maar die toch aanwezig zijn. Ben je bijvoorbeeld ‘s avonds al eens in een kantoor gebleven toen iedereen al naar huis was? Dan pas valt het op hoe ‘stil’ het er is. Er zijn geen voetstappen meer te horen, geen zoemende pc’s meer, geen kopieerapparaten meer die een onaangenaam geluid maken. Maar dit wil dus effectief wel zeggen dat je tijdens de kantooruren heel wat geluid moet ondergaan, zonder dat je je er bewust van bent. En dit is nu eenmaal een fenomeen dat op de morele gezondheid werkt. Vandaar dat akoestische wanden wel degelijk hun nut hebben. Door ze strategisch op te stellen, dempen ze de meeste geluiden en wordt het aangenamer om in die ruimtes te vertoeven.

Diverse soorten akoestische wanden

Er bestaan talloze soorten en types van akoestische wanden. De meest gekende zijn de panelen in grof geweven stof. Er bestaan ook houten akoestische wanden en zelfs wanden die opgebouwd zijn uit planten. Deze laatste zijn inderdaad ook ideaal om geluiden te dempen. En wat denk je van akoestische fotowanden en akoestische muurtegels? Het gemeenschappelijke principe bij al deze wanden is dat de geluiden tegen kleine deeltjes in de wand terugkaatsen op andere deeltjes in de wand. Dit gebeurt een aantal keren totdat uiteindelijk het geluid wordt uitgedoofd.

Akoestische wanden, diverse toepassingen

Akoestische wanden worden bijvoorbeeld gebruikt in kantoren waar veel machines staan en waar toch gewerkt wordt. Je vindt ze in ontvangsthallen waar er veel heen-en-weer geloop is of waar veel mensen samenkomen om met elkaar te praten. Callcenters kennen het voordeel van akoestische wanden. De verschillende stemmen van de vele werknemers vormen in hun totaliteit een vrij storend geruis. Met akoestische wanden is het effect veel minder. Akoestische wanden worden in principe overal ingezet waar de akoestiek van het gebouw niet voldoet aan de normen van aangenaam vertoeven.