Waarom kiezen voor RVS scharnieren?

RVS scharnieren zijn de standaard oplossing om een deur, deksel of ander openslaand element aan op te hangen. Ze zijn oersterk en betaalbaar. Lees hier waarom RVS scharnieren voor eigenlijk elke klus een goede oplossing zijn.

Wat zijn RVS scharnieren precies?
RVS staat voor roestvast staal. Dat is staal dat een speciale behandeling heeft ondergaan, waardoor het minder snel roest dan onbehandeld staal. Staal is natuurlijk één van de sterkste bouwmaterialen die er is, en dat tegen vrij lage prijs.

Scharnieren bestaan uit twee plaatjes waarop een buisvormige holte in de lengte is gesmeed. Door een pen door deze holtes te schuiven worden de plaatjes met elkaar verbonden, terwijl ze toch rond kunnen draaien. Je schroeft elk van de plaatjes op een ander element, waardoor die ten opzichte van elkaar gaan scharnieren.

Hoe gebruik je RVS scharnieren?
Als je een deur, keukenkastjes of een deksel wil ophangen, dan koop je scharnieren van het juiste formaat. Er bestaan RVS scharnieren voor loodzware deuren, die wel een kilo kunnen wegen. Maar er zijn ook mini-scharniertjes voor kleine houten kistjes en andere precisieklusjes.

De RVS scharnieren hebben boorgaatjes. Zet de scharnieren op de gewenste plek op de twee elementen (bijvoorbeeld op de deur en op de sponning) en kras met een potlood door de boorgaten heen. Nu zie je waar je moet boren. Boor gaten op de gemarkeerde plekken en zet de scharnieren vast met schroeven die niet uit de boorgaten kunnen vallen. Houd daarmee rekening met de dikte van de elementen! De schroeven mogen er niet aan de andere kant doorheen steken, maar ze moeten wel een stukje naar binnen vastzitten. Mocht dit namelijk niet zo zijn, dan breken ze eruit als er kracht op de constructie komt te staan.

Nu kan je het hangende element scharnierend vastmaken aan het andere element. Bij zware elementen (bijvoorbeeld een deur) moet je het hangende element ondersteunen terwijl je de scharnieren vastschroeft. Het is daarom handig om met twee personen te werken.

Welke soorten RVS scharnieren zijn er?
Er zijn een paar verschillende soorten scharnieren, die allemaal geschikt zijn voor een andere klus.

-De meeste RVS scharnieren hebben een vaste pen die je niet kunt loshalen.
-Er zijn ook scharnieren waarbij je de pen kan verwijderen, zodat je de elementen snel uit elkaar kan halen.
-Speciale scharnieren voor deuren hebben wel 10 tot 20 plaatjes. De elementen zijn dan over de hele lengte met scharnieren verbonden.
-Keukenkastjes hebben ingewikkelde scharnieren met een verende constructie, waardoor ze zachtjes dichtgaan.

Wanneer niet voor RVS scharnieren kiezen?
Scharnieren van RVS zijn voor de meeste klussen de aangewezen oplossing. Een uitzondering zijn objecten die op of bij zee worden gebruikt (waar RVS toch gaat roesten) of projecten die er erg decoratief uit moeten zien. In dat geval zijn scharnieren van koperlegeringen een betere optie.

Bron: Weijntjes.nl