Waar moet je op letten bij het kopen van design tafellampen

Wil je design tafellampen gaan kopen om je interieur mee te verrijken? Verlichting speelt een belangrijke rol in hoe we ons interieur ervaren. Vaak wordt er eigenlijk niet goed nagedacht over verlichting, en wordt een tafellamp alleen geselecteerd op zijn uiterlijk. Toch loont het om voordat je een design tafellamp koopt eerst goed na te denken over de functie van de lamp. Je creƫert dan namelijk een samenspel tussen ontwerp en verlichting die je interieur naar een hoger niveau tilt. Hieronder lees je waar je op moet letten als je design tafellampen gaat kopen.

Maak een lichtplan waar de design tafellampen in zijn opgenomen

Als je nieuwe verlichting gaat aanschaffen dan kun je het beste beginnen met een lichtplan te maken. Een lichtplan is een plattegrond van de ruimtes die je wilt gaan verlichten waar je in aan kunt geven waar een lichtbron moet komen, bijvoorbeeld bij een zithoek of boven een werktafel. Je kunt dan precies zien waar je design tafellampen zou willen plaatsen, hoeveel je er nodig hebt en hoe groot het gebied is dat deze lampen moeten kunnen verlichten. 

Houdt rekening met de locatie en de ruimte waarin je de design tafellampen gaat plaatsen

Tafellampen hebben meestal een decoratieve functie en zorgen voor sfeerverlichting in een ruimte. Bij deze lampen is het minder van belang dat je er de hele ruimte mee kunt verlichten, zoals je bijvoorbeeld met een tl-buis zou willen doen. Wel een punt van aandacht is waar in het huis je de design tafellampen gaat plaatsen. Een huiskamertafel is bijvoorbeeld groter dan een bijzettafeltje bij de bank. En als je een sfeervolle tafellamp wilt in de douche dan moet je er rekening mee houden dat de lamp in ieder geval spatwaterdicht moet zijn. 

Kies design tafellampen uit die passen bij je interieur

Als je een design tafellamp koopt wil je natuurlijk ook dat deze naadloos past in je interieur. Voor elk type interieur kun je wel een passende tafellamp vinden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een stoere tafellamp voor je industriĆ«le interieur dan kun je bij Tonone in het assortiment kijken. Een aandachtspunt hierbij is de lichtreflectie van je interieur. Een helder interieur met lichte kleuren kan het licht beter reflecteren. Een donkerder interieur reflecteert minder goed waardoor je soms meer verlichtingspunten of sterkere lampen nodig zou kunnen hebben dan met een licht interieur. 

Kies de juiste lichtbron bij je armatuur als je tafellampen gaat kopen

Na het uitkiezen van het armatuur van de tafellamp bij Tonone kun je een keuze maken voor de lichtbron, of de werkelijke lamp. Hierbij kun je kiezen uit halogeenlampen, spaarlampen en ledlampen voor je design tafellamp. Halogeenlampen zijn bijvoorbeeld handig als je een tafelspot hebt uitgekozen, maar deze lampen gaan wel sneller stuk. En zoek je een lamp voor een bijzettafeltje dan wil je liever warm licht dan koud licht. Weet je niet zeker wat de juiste lichtbron is voor je tafellamp vraag dan om raad aan de verkoper als je een design tafellampen gaat kopen.