Voordelen van een houten vloer

Denkt u eraan om een houten vloer te leggen in uw huis, dan kunt u rekening houden met veel voordelen van deze vloer.

laminaat

Goed te betalen

Wanneer u de totale levensduur van een houten vloer overweegt, dan wegen de voordelen van hout zwaar op tegen de kosten ervan.

Bovendien voegen houten vloeren waarde toe aan woningen die u eventueel in de toekomst verkoopt. Net omdat een degelijke houten vloer een leven lang meegaat. Eigenlijk stijgt zelfs de waarde van uw houten vloer door de jaren heen, samen met die van uw woning. Is dat niet leuk?

Veel nieuwe huiseigenaren zullen de vloerbedekking verwijderen, als ze een huis kopen, wanneer het om een versleten – lelijk – tapijt gaat. Een prachtige houten vloer daarentegen is soms nét wel de doorslaggevende reden om te vallen voor de charme van een huis… en die woning te kopen. Een houten vloer is één van de meest begeerde vloeren bij verbouwingen en bij nieuwe woningbouw. Wilt u op een andere manier een goed betaalbare optie, dan kan goedkope laminaat ook een optie zijn.

Onderhoud is makkelijk

Het gebruikelijke onderhoud houdt voor u in dat u slechts uzelf concentreert op simpelweg vegen en stofzuigen. U zorgt er tevens voor dat uw houten vloer beschermd wordt tegen vocht en tegen een abnormale belasting die krassen kan maken. Preventief onderhoud is nuttig en belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan vloerbeschermers aan de onderkant of poten van het meubilair dat op uw houten vloer staat. Voor de rest volstaat het dat u 1 à 2 keer per jaar het juiste onderhoudsproduct aanbrengt. Omdat houten vloeren verharde oppervlakken zijn, afgewerkt met een beschermende sealer, zijn ze ook nog eens beter tegen vlekken bestendig dan vele soorten andere vloeren.

Prima te herstellen

Een bijkomend voordeel van een houten vloer is dat de vloer makkelijk kan worden herstel of worden bijgewerkt. Heel af en toe komen we een houten vloer tegen die gekrast, versleten, gedeukt of beschadigd is. Dit gebeurt meestal wanneer er veel verloop met de vloer is zoals in een druk bezocht kantoor of in een winkelruimte. Een dergelijke houten vloer kan in de regel eenvoudig worden opgeschuurd, opnieuw glad gemaakt en fraai afgewerkt. Het gebeurt niet vaak dat een houten vloer volledig moet worden vervangen.

Milieuvriendelijk

In tegenstelling tot de meeste vloerbedekking, die (deels) uit petroleumderivaten bestaan, zijn houten vloer duurzaam en worden ze gemaakt van natuurlijke producten.

Veel houten vloeren zijn bovendien FSC gecertificeerd. Zo’n FSC label geeft een garantie voor verantwoord bosbeheer.

Het FSC label is het enige label in zijn soort dat ondersteund wordt door milieuorganisaties zoals WWF en Greenpeace, alsook door diverse sociale en economische stakeholders.