Hier moet je op letten bij het kiezen van verlichting!

Bij het kiezen van verlichting voor je woning wil je overal rekening mee houden. Het plaatsen van lichtpunten doe je niet zomaar en het vergt de nodige kluswerkzaamheden. Heb je geen zin om de elektricien of stukadoor te laten komen? Dan moet je het doen met de lichtpunten die er zijn en dat brengt bepaalde beperkingen met zich mee. Heb je de mogelijkheid om de verlichting integraal aan te pakken, dan adviseren we om dat vooral te doen. In dit blog gaan we uitgebreider in op de aandachtspunten van een lichtplan, de verschillende soorten lampen en het belang van goede verlichting in het algemeen.

Kiezen van verlichting: begin bij een lichtplan

Een lichtplan maken is de eerste stap die je dient te zetten bij het kiezen van verlichting voor je woning. Maak een plattegrond van de kamers die je gaat inrichten. Breng meubels en woondecoratie in kaart en vergeet ook stopcontacten niet te markeren. Staan de lichtpunten al vast? Dan kun je deze ook markeren in je lichtplan. Anders is het beter om daar nog even mee te wachten. Bedenk per ruimte en per gebied welke activiteit daar wordt uitgevoerd. Waar komt de eettafel, waar maken de kinderen hun huiswerk, waar staan de bank en de tv? Ga daarna de basisverlichting inrichten. Kies centrale plekken waar het licht maximaal benut kan worden. Met sfeerverlichting zorg je ervoor dat je het interieur verder aankleedt. Heb je plekken waar je specifieke taken uitvoert, zoals koken of lezen? Breng daar functionele lichtpunten aan. Tot slot bekijk je waar accentverlichting toegepast kan worden. Denk aan een schilderij, mooie vaas of ander item dat je wilt uitlichten.

De juiste lamp kiezen

Bedenk per lamp welke functie deze vertolkt. Is het basisverlichting, sfeerverlichting, taakverlichting of accentverlichting? De basisverlichting bestaat uit de lampen die je als eerste aanzet als je de kamer binnenkomt. We hebben het dan over plafondlampen en wandlampen die via een of meerdere wandschakelaars te bedienen zijn. Deze lampen zorgen ervoor dat je voldoende licht hebt om goed te kunnen zien. De sfeerverlichting bestaat uit tafel- en vloerlampen en ledstrips. Let bij deze lampen op de kleuren die ze uitstralen en zorg ervoor dat ze niet te sterk zijn. Een lampenkap heeft hier veel invloed op, dus probeer verschillende opties uit. Dan komt de taakverlichting, zoals bureau- en tafellampen. Deze verlichting zorg voor een heldere en gerichte lichtbron op de plek waar je die het meest nodig hebt. We sluiten af met accentverlichting: op- of inbouwspotjes waarmee je extra nadruk op kunst of andere opvallende elementen kunt leggen.

Het belang van goede verlichting

Onderschat het kiezen van de juiste verlichting niet. Probeer eerst het een en ander uit voordat je een definitieve keuze maakt. Ga nog niet boren en elektriciteit verleggen voordat je zeker weet hoe het complete lichtplan vormgegeven wordt. Goede verlichting zorgt ervoor dat je altijd kunt vinden wat je nodig hebt, kunt doen wat je wilt doen en ziet wat je wilt zien.