Wat je echt moet weten als je een huis gaat bezichtigen!

Je gaat verhuizen, of spannender, uit huis! Je wilt natuurlijk wel een huis die écht bij je past, maar hoe zorg je ervoor dat je het perfecte huisje vindt? Wij hebben een checklist samengesteld om er voor te zorgen dat jij je woning zowel kan verhuren of kopen!

Budget

Helaas groeit het geld niet aan de boom, het is dus belangrijk dat je je budget bepaalt. Kijk voordat je überhaupt naar huizen gaat kijken wat je maximaal kan lenen voor een hypotheek. Ga eens om de tafel met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze adviseur zal samen met jou gaan kijken naar welke hypotheek het best bij jou past. In tegenstelling tot een hypotheekadviseur van een bank zal een onafhankelijke adviseur alle hypotheekanbieders vergelijken en niet van een specifieke bank. Zo weet je precies wat je budget is en wat je maximaal kunt lenen!

Stel een wenslijstje op

Waar moet je toekomstige huis aan voldoen? Het is gemakkelijk om verliefd op een huis te worden, maar wanneer je eenmaal bent ingetrokken, dit erg tegenvalt. Om dit te voorkomen is het handig om een wenslijstje te maken.  Wil je een tuin hebben, of maakt dat niet heel veel uit? Hoeveel kamers moet het huis hebben?

Loop ook eens een rondje door de buurt. Is er een speeltuin voor (eventueel toekomstige) kinderen, zijn er veel hangjongeren, is er een supermarkt in de buurt? Al deze kleine dingetjes zijn belangrijk. Schrijf al je wensen en vragen op en hoe belangrijk je dit vindt. Zo weet je waar je op moet letten tijdens een huisbezichtiging.

De bezichtiging

Je oog is op een aantal huizen gevallen en je komt je (wellicht) toekomstige huis bekijken. Het is aan te raden om overdag te bezichtigen. Het zonlicht zorgt voor een sfeer in huis, iets wat je overdag met lampen niet kan creëren. Daarbij kun je ook makkelijker foto’s maken, op makelaar sites staan vaak alleen foto’s van de mooiste stukken van een woning. Zo kun je alles later nog even rustig bekijken.

Ben je nou echt enthousiast geworden? Plan dan een tweede bezichtiging. Je hebt het huis nu al eens eerder gezien dus het is tijd om er met andere ogen naar te kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inrichting of belangrijker; eventuele vocht en schimmelproblemen.

Zoek ook naar informatie. Dit kan bijvoorbeeld bij de gemeente, zijn er bijvoorbeeld plannen om bijvoorbeeld een nieuw speeltuin aan te leggen of de riolering te verbeteren?

Vragenlijst

Tijdens een huis bezichtiging is het belangrijk dat je vragen stelt. Zo kom je meer te weten over het huis en de buurt. Vraag bijvoorbeeld hoe lang het huis al te koop staat. Als het huis langere tijd te koop staat wilt de verkoper er hoogst waarschijnlijk snel van af, dus zal hij sneller akkoord gaan met een lager bod.

Vraag ook even hoe lang de verkoper er heeft gewoond. Als de verkoper na een korte tijd gaat verhuizen is er misschien toch iets mis met het huis. Als laatst is het belangrijk om te weten of je concurrentie hebt. Zijn er meerdere bieders? De makelaar mag niets zeggen over de hoogte van het bod, maar wel hoeveel mensen er al geboden hebben.