Waarom je inboedel verzekeren altijd een zeer goed idee is

Wanneer je even rond zou wandelen in je woning en even goed om je heen kijkt zou je meteen kunnen vaststellen dat er door de jaren heen best heel wat inboedel is verzameld. Dat is natuurlijk logisch, want het spreekt voor zich dat je in je woning behoeften kan hebben aan heel wat verschillende spullen. Omdat deze inboedel verspreid doorheen de tijd is aangekocht zal het waarschijnlijk niet meteen opvallen dat je daarvoor best wat geld hebt betaald. Toch is dat wel degelijk het geval. Het spreekt dan ook voor zich dat je inboedel verzekeren overwegen zeker en vast aan te raden kan zijn. Wil je hier nu graag meer over ontdekken? Dan nodigen we je uit om vooral verder te lezen!

Waarom je inboedel verzekeren?

Heel wat mensen kiezen er eigenlijk haast blind voor om hun inboedel te laten verzekeren. Ze weten in de praktijk ook zeer goed waarom. Je inboedel verzekeren zorgt er namelijk voor dat je toch een niet onbelangrijke mate aan financiële zekerheid creëert. Zoals reeds aangegeven in de inleiding is het in de praktijk niet zelden zo dat mensen onderschatten welke waarde hun inboedel heeft. Dat voornamelijk omdat deze spullen verspreid over een langere periode worden aangekocht. Geldt dat ook voor jou? Wil je echter het zekere voor het onzekere nemen en ervoor zorgen dat de waarde van je inboedel sowieso goed is beschermd? Dan spreekt het voor zich dat je inboedel verzekeren altijd een goede keuze is. Wat je hier nu precies allemaal over moet weten lees je hieronder!

Hoe je inboedel verzekeren?

Veel mensen weten het niet, maar je inboedel verzekeren kan gebeuren op twee verschillende manieren. Het is dan ook zo dat de ene inboedelverzekering beslist de andere niet is. Voor de eerste inboedelverzekering geldt dat ze beschikt over een extra uitgebreide dekking. Dit betekent concreet je kan rekenen op een dekking voor verschillende soorten schadegevallen, namelijk:

  • Brandschade;
  • Schade door een inbraak;
  • Schade door diefstal;

Voor bovenstaande schadegevallen geldt dat ze worden gedekt door de zogenaamde extra uitgebreide inboedelverzekering. Voor heel wat mensen geldt dat ze aan deze verzekering alleen reeds voldoende hebben. Toch is het mogelijk om je nog beter te laten verzekeren. Je inboedel verzekeren is dan in de praktijk ook mogelijk door middel van een allrisk dekking.

Waarom een all risk inboedelverzekering afsluiten?

Voor heel wat mensen geldt dus dat hun inboedel verzekeren middels een standaard, extra uitgebreide inboedelverzekering voldoende is. Dit gezegd hebbende zijn er ook heel wat mensen die graag hun inboedel nog beter willen beschermen. Dat is mogelijk door het afsluiten van een allrisk. Voor het grootste deel bestaat deze verzekering uit de dekkingen die je ook aantreft in de extra uitgebreide verzekering. Toch is er ook sprake van alvast één zeer belangrijk verschil. De schade die je zelf aanbrengt je inboedel (per ongeluk uiteraard) is bij de extra uitgebreide verzekering niet inbegrepen. Dat is wel het geval bij de allrisk inboedelverzekering.

Je inboedel aanvullend verzekeren? Ook dat is zeker mogelijk!

Ondertussen is duidelijk geworden hoe je jouw inboedel standaard kan verzekeren. Door het afsluiten van één van de twee hierboven terug te vinden inboedelverzekeringen zal je meteen kunnen vaststellen dat je inboedel reeds op een behoorlijk goede manier is verzekerd. Dit neemt niet weg dat er in heel wat verschillende gevallen behoeften kan zijn aan een aanvullende inboedelverzekering. Het gaat hierbij eigenlijk om een bepaalde dekking die wordt toegevoegd boven op het standaard aanbod met dekkingen waar je reeds van geniet.

Bovenstaande zal voor veel mensen meer dan waarschijnlijk overbodig lijken te zijn. Toch is dat in de praktijk zeker niet het geval. Neem nu bijvoorbeeld mensen die vaak onderweg zijn of die ervoor hebben gekozen om een camper of een caravan te kopen. Voor hen geldt dat ze meer dan waarschijnlijk ook over een flinke inboedel beschikken die zich buiten de woning bevindt. Deze inboedel is standaard niet gedekt. Wil je deze inboedel verzekeren? Dan zal je daarvoor een zogenaamde buitenhuisdekking moeten afsluiten. Vanaf dat moment is ze wel verzekerd.

Wat is de kostbaarhedenverzekering?

Eén van de extra mogelijkheden waar je bij een inboedel verzekeren voor kan kiezen heeft betrekking tot de zogenaamde kostbaarhedenverzekering. Voor deze aanvullende polis geldt zoals de naam reeds aangeeft dat ze zich richt op kostbaarheden die je hebt aangekocht. Het kan hierbij gaan om beelden van een kunstenaar, maar ook om bijvoorbeeld antiek evenals om schilderijen. Voor deze extra polis geldt dat ze de inboedel die eronder valt niet dekt tegen de aankoopwaarde, maar wel tegen de dagwaarde. Heel wat kunst, maar ook antiek heeft de neiging om na verloop van tijd in waarde toe te nemen. Bepaalde inboedel verzekeren door middel van de kostbaarhedenverzekering zorgt er dan ook voor dat die gerealiseerde meerwaarde mee kan worden verzekerd.

Besparen op je inboedel verzekeren, is het verstandig?

Eerder op deze pagina is duidelijk geworden dat je inboedel verzekeren er in de praktijk voor kan zorgen dat je toch bepaalde vervelende verrassingen met betrekking tot je inboedel kan voorkomen. Er kan altijd brand uitbreken en je inboedel blijft ook vatbaar voor potentiële dreigingen van buitenaf. Door het afsluiten van een inboedelverzekering ben je daar toch enigszins tegen opgewassen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat een dergelijke verzekering ook de nodige kosten met zich meebrengt. Wil jij deze kosten graag drukken? Dan is het in de praktijk altijd de moeite waard om je de vraag te stellen of dat niet te koste gaat van je dekkingen.

Besparen op je inboedel verzekeren is in de praktijk eigenlijk zo goed als nooit een goed idee. Wel is het natuurlijk zo dat je een vergelijking uit kan voeren tussen de verschillende inboedelverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Bovendien spreekt het voor zich dat je er ook altijd goed aan doet om even het aanbod bij verschillende verzekeraars tegenover elkaar af te wegen. De premie die wordt aangerekend voor een inboedelverzekering is immers niet vastgesteld. Een vergelijking uitvoeren kan je dan ook zonder probleem een instant besparing opleveren. Zorg er in ieder geval voor dat besparen op je inboedel verzekeren niet ten koste gaat van je dekkingen.