Veel gestelde vragen over zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een bekend begrip, maar veel mensen hebben vragen omtrent het onderwerp zonnepanelen. Dit ook logisch, zonnepanelen zijn complexe producten. In dit artikel worden 3 veel gestelde vragen over zonnepanelen beantwoord.

Waarom zonnepanelen?

Waarom zonnepanelen eigenlijk zo populair zijn? Zonnepanelen zijn met name erg in trek doordat het een groene energiebron is. De zon is een oneindig energie bron en er komen geen schadelijke stoffen vrij bij het gebruik van zonne-energie, zoals bijvoorbeeld CO2. Dit is wel het geval bij het gebruik  van grijze energiebronnen de fossiele brandstoffen bijvoorbeeld. Deze zijn zeer schadelijk voor het milieu. Door de grote hoeveelheid CO2 die de afgelopen jaren is vrijkomen, is bijvoorbeeld de ozonlaag beschadigd en verandert het klimaat.

Naast het milieu vinden met zonnepanelen ook interessant omdat het geld oplevert. Zonnepanelen kopen is een forse investering, maar als je je zonnepanelen eenmaal hebt terugverdient, dan kan je er zelfs winst op maken. Daarnaast willen mensen graag zonnepanelen, omdat ze zo grotendeels zelfvoorzienend kunnen zijn en minder afhankelijk worden van hun energieleverancier.

Wat kosten zonnepanelen?

Een vraag die niet zeker niet overgeslagen mag worden: wat kosten zonnepanelen? De prijs van zonnepanelen hangt natuurlijk af van het merkt, het soort zonnepaneel en het vermogen van de zonnepaneel. De prijs van een doorsnee zonnepaneel schommelt tussen de € 175 en € 450 per paneel. Hierbij is het goedkoopste zonnepaneel een polykristallijn zonnepaneel met een vermogen van 195 Wp en het duurste paneel een monokristallijn zonnepaneel van 300 Wp.

Naast de prijs van de panelen, komen er ook nog installatiekosten bij. Bij de installatiekosten zit bijvoorbeeld de bekabeling, bevestigingsmateriaal en mankracht inbegrepen. De installatiekosten dalen over algemeen als je meer zonnepanelen laat plaatsen. Bij het laten installeren van 6 zonnepanelen betaal je gemiddeld ongeveer € 640 en bij 15 panelen betaal je ongeveer € 1.120. Je moet er dus rekening mee houden dat deze kosten nog bovenop de prijs van de zonnepanelen zelf komen.

Wat leveren zonnepanelen op?

De kosten van zonnepanelen zijn dus best hoog. Wat de zonnepanelen opleveren is dan ook zeker een belangrijke vraag. Zonnepanelen leveren een aantal kWh op. Gemiddeld levert een zonnepaneel 90% van zijn vermogen op per jaar, dit ligt vaak op ongeveer 210 kWh. Voor iedere kWh die je opwekt krijg je een vergoeding terug van je energiemaatschappij. Dit bedrag is ongeveer € 0,23 per kWh. Wek jij dus per jaar 2.500 kWh op, dan levert dat € 575 op per jaar!