Schilderwerk voor buitenmuren opknappen voor beginners: 5 tips

Schilderwerk van je buitenmuren opknappen is een mooie klus voor doe-het-zelvers. Je bespaart de nodige kosten, aangezien je geen schilder hoeft in te huren. Wanneer je voor het eerst begint aan een schilderklus, raden we het aan om jezelf eens goed te informeren. Daarom zetten we in dit blog een aantal tips voor jou op een rij voor een strak resultaat op je buitenmuren.  

1. Inschatten en opmeten

Voor je begint is een goede inschatting en voorbereiding belangrijk. Meet het oppervlak dat je gaat schilderen nauwkeurig op. Op die manier krijg je een beter beeld van de hoeveelheid verf die je nodig zult hebben. Onthoud daarbij: je kunt beter iets te veel verf dan te weinig hebben. Zorg ook dat je het materiaal goed kent voordat je begint met schilderen. Baksteen of metselwerk heeft een andere structuur dan pleister- of stucwerk

2. Bereid de muur voor

Ga je een buitenmuur of tuinmeubel schilderen, zorg er dan voor dat je de muur eerst goed schoonmaakt. Dat kan gewoon met een sopje. Maar het kan ook, indien de muur echt vies is, met een hogedrukreiniger. Merk je beschadigingen aan de voegen in het geval van een bakstenen muur? Zorg dan dat de voegen ook netjes bijgewerkt worden met snelcement of voegsel. 

3. Kennis van verf

Ja, er zijn een hoop verschillende soorten verf voor buiten. Van laksoorten voor bescherming van kozijnen en deuren tot waterdampdoorlatende gevelverf. Als beginner kan het nog best eens lastig zijn om de juiste soort verf te kopen. Laat je dus altijd adviseren bij het verkooppunt waar je je verf haalt. Ook als je verf online hebt besteld. Ook op websites van erkende verfmerken vind je meer informatie en of tips. 

Onze tips: Welke verf wij je aan zouden raden? Sowieso Trimetal gevelverf. Deze speciale verf voor gevels en buitenmuren wordt wereldwijd gebruikt door professionele schilders. Onder andere de Globacryl Villa Velours, Globaxane Mat en Globacryl Villa Mat zijn populair. Kies altijd voor een dampdoorlatende verf. Zo vermijd je schimmels of afbladderende verf.  

4. Het juiste materiaal

Het schilderen van een buitenmuur of gevel kun je het best met een verfroller doen. Met name de grote oppervlakken. Voor extra gemak kun je een roller op een telescoop steel gebruiken zodat je beter de hogere delen van de muur kunt bereiken. Voor de randen, hoeken en de ruimtes rondom de kozijnen, kun je het beste een kwast gebruiken. Deze randen met een roller schilderen gaat namelijk niet zo makkelijk. 

 5. Werk gestructureerd

Deel de muur in (denkbeeldige) vlakken in zodat je gestructureerd werkt. Reken ongeveer een vierkante meter per vlak en schilder dit van boven naar beneden en van links naar rechts voor een goede dekking en overlap. We raden het aan om ‘nat in nat’ te werken zodat je geen strepen krijgt op je muur. 

Professioneel schilderen

Schilderen als een professional vraagt dus de nodige aandacht. Met bovengenoemde tips kom je al een heel eind. Denk ook helder en vooral logisch na. Sneller werken betekent niet altijd een mooier resultaat. Trek daarom voor je schilderwerk gerust enkele dagen uit, afhankelijk van de grootte van je klus. Vergeet ook niet om de tuintegels of je stoep af te dekken, zodat er geen verfspetters op belanden.