Is een inboedelverzekering afsluiten verplicht?

Op het ogenblik dat u even bekijkt welke verzekeringen er allemaal op de Nederlandse markt zijn terug te vinden zult u kunnen vaststellen dat verschillende van deze verzekeringen bij wet zijn verplicht. Het bekendste voorbeeld van zo’n verplichte verzekering is natuurlijk de WA-verzekering voor uw auto. Veel mensen denken dat ook de inboedelverzekering is terug te vinden op de lijst met verplichte verzekeringen, maar dat is niet juist. Ondanks het feit dat er geen wettelijke verplichting geldt voor het afsluiten van een inboedelverzekering is het echter wel zo dat het afsluiten van zo’n verzekering sterk wordt aangeraden. Waarom dat precies het geval is ontdekt u door het grondig doornemen van de informatie op deze pagina.

Wat is een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat u de waarde van uw inboedel kunt laten verzekeren. Tot de inboedel van een huis behoort alles wat niet aan de woning zelf is vastgemaakt. Heeft u dus met andere woorden net een nieuw bad laten plaatsen welke niet vrij kan worden verplaatst? Of heeft u net een nieuwe douche laten installeren in de badkamer? In beide gevallen zult u kunnen vaststellen dat deze zaken niet onder de inboedel vallen. Dat geldt dan weer wel voor de losse spiegel die in uw badkamer staat. Bij een mogelijke verhuis zou u deze spiegel namelijk gewoon mee kunnen nemen. Het uitbreken van uw bad of douche lijkt dan weer heel wat minder realistisch.

Welke schade wordt door een inboedelverzekering gedekt?

Het spreekt voor zich dat een inboedelverzekering niet zomaar alle schade dekt welke kan optreden aan uw inboedel, integendeel. Wat namelijk te denken van het moment waarop u zelf een stuk van uw inboedel stuk gooit tegen de muur? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat er daarvoor uiteraard geen tussenkomst wordt geboden door de verzekeraar waarbij u de inboedelverzekering heeft afgesloten. Schade aan de inboedel dient dan ook (om te kunnen rekenen op tussenkomst van de verzekeraar) te zijn veroorzaakt door:

  1. Brand- of waterschade;
  2. Een inbraak;
  3. Vandalisme;

In bovenstaande gevallen zal de schade aan de inboedel dus wel degelijk worden ingedekt door de inboedelverzekering die u heeft afgesloten. Het exacte bedrag van de tussenkomst moet dan echter nog worden bepaald. Ook deze is in de praktijk afhankelijk van tal van verschillende factoren. Zo is de aard van het artikel veelal bepalend voor het soort tussenkomst waar u op kunt rekenen. Daarover meer in het volgende stukje.

Hoe gebeurt de uitbetaling bij een schadegeval?

Op het ogenblik dat er sprake is van een schadegeval welke is ingedekt door de inboedelverzekering zult u uiteraard willen kunnen rekenen op een bepaalde uitbetaling. Deze uitbetaling kan in de basis op twee verschillende manieren gebeuren. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen een uitbetaling volgens:

  1. De dagwaarde van de inboedel welke is beschadigd;
  2. De nieuwwaarde van de inboedel welke schade heeft opgelopen;

Bovenstaande is een belangrijk verschil. Op het ogenblik dat een bepaald artikel tegen nieuwwaarde is verzekerd betekent dit namelijk zoveel als dat u met zekerheid een nieuw, soortgelijk artikel kunt bestellen zonder dat u daarvoor uit eigen zak geld moet bijleggen. Anderzijds is het ook mogelijk dat bepaalde inboedel wordt verzekerd tegen de dagwaarde. Heeft u bijvoorbeeld een televisie die reeds 9 jaar oud is en welke in een brand is gebleven? In dat geval zult u wellicht niet meer kunnen rekenen op de nieuwwaarde, maar zal er worden gekeken naar hoeveel de televisie in kwestie op het moment van de brand nog waard was.

3 tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering

Ondanks dat het afsluiten van een inboedelverzekering niet wettelijk verplicht is kiezen de meeste mensen er bewust alsnog voor om deze verzekering af te sluiten. Op het ogenblik dat er iets met uw inboedel gebeurt zult u er namelijk van schrikken hoe hoog de totale kosten in de praktijk kunnen oplopen. Zonder inboedelverzekering moet u alle inboedel op eigen kosten vervangen en dat is voor veel mensen logischerwijs financieel onhaalbaar. In ieder geval, kiest u er ook voor om een inboedelverzekering af te sluiten? In dat geval is het steeds een aanrader om rekening te houden met de 3 tips zoals hieronder aangegeven.

1.) Bepaal de waarde van uw volledige inboedel

In eerste instantie zal er u bij het afsluiten van een inboedelverzekering altijd worden gevraagd naar de waarde van de inboedel. Het is zeer belangrijk dat u deze waarde zo optimaal mogelijk probeert te bepalen. Dat is echter nog niet alles. Veel mensen denken namelijk dat het éénmalig bepalen van de waarde van hun inboedel voldoende is. Dat is in de praktijk echter zeker niet het geval, integendeel. We zeggen niet dat u voor elke nieuwe theelepel de waarde van uw inboedel moet laten herzien, maar eens om de zoveel tijd kan dit zeker geen kwaad. Heeft u recent nieuwe, dure zaken aangekocht om in uw interieur te integreren zoals bijvoorbeeld een kunstvoorwerp? Ook in dat geval spreekt het voor zich dat het wenselijk kan zijn om uw inboedelverzekering daaraan aan te laten passen.

2.) Vergelijk de inboedelverzekeringen bij verschillende verzekeraars

De premie die u moet betalen voor de inboedelverzekering is niet vastgesteld. Dit betekent dat ze in de praktijk behoorlijk kan verschillen afhankelijk van de verzekeraar van uw keuze. Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om de inboedelverzekeringen bij tal van verschillende verzekeraars onder de loep te nemen en ten opzichte van elkaar te vergelijken. Alleen op deze manier zult u er namelijk in slagen om uiteindelijk precies die inboedelverzekering af te sluiten welke voor u het meest interessant is.

3.) Een inboedelverzekering is geen opstalverzekering!

Last but not least moet er altijd rekening mee worden gehouden dat er een belangrijk verschil bestaat tussen een inboedelverzekering en een zogenaamde opstalverzekering. Voor een inboedelverzekering geldt dat ze de waarde van de inboedel verzekert. De opstalverzekering verzekert op haar beurt alle zaken die vastzitten aan de woning. Klassieke voorbeelden hiervan zijn onder meer de douche in de badkamer en de keuken. Als woningeigenaar doet u er dus altijd goed aan om beide verzekeringen af te sluiten.