Huis verhuren

Wil je jouw te koop staande woning verhuren om de dubbele lasten te dekken of een tweede koophuis verhuren om extra inkomsten te generen? Ga je tijdelijk naar het buitenland of heb je plannen om samen te gaan wonen? Of heb je een hele andere reden? Je huis te huur zetten is eenvoudig, maar vraagt wel de nodige kennis. Zo zijn er veel wetten en regelgevingen waar je rekening mee moet houden.

Je huis staat te koop

Naast het rendement dat verhuur kan opleveren, kun je hierdoor het moment uitstellen waarop de woning definitief verkocht wordt. Wanneer je huis te koop staat en je deze verhuurt dan heb je tijdens deze periode geen recht op hypotheekrenteaftrek. Pas als de woning weer leeg staat kun je de hypotheekrente weer opnieuw aftrekken.

Voordelen van de Leegstandwet

Als je een huis wilt verkopen, maar deze niet kwijtraakt, is een mogelijke oplossing het verhuren via de Leegstandwet. Deze wet biedt mogelijkheden om woningen op tijdelijke basis te verhuren wanneer deze te koop staan. Bijna alle grote banken staan onder de Leegstandwet verhuur toe. Daarnaast zijn er verschillende bemiddelingsbureaus die je kunnen helpen met al het papierwerk, zoals het huurcontract, de toestemming van je bank en de gemeentelijke vergunning.

Bescherming bij huur

Als je jouw koophuis te huur aanbiedt, heb je toestemming nodig van de gemeente. Dit betekent dat door tijdelijke verhuur van je woning op basis van de Leegstandwet de huurder niet uitgebreid is beschermd tegen het opzeggen van de huur door de verhuurder. De duur van het contract voor de tijdelijk verhuur van je woning is voor minimaal 6 maanden.