Groendak: opties en voordelen

Een groen dak brengt enorm veel voordelen met zich mee. Ten eerste gaat groendak enorm lang mee, ten tweede heeft het een isolerende waarde. Dit zijn slechts twee van de vele voordelen. Overgehaald? Lees dan snel verder, dan kom je achter alle voordelen.

Het soort groendak

Er zijn twee soorten groendak: intensief en extensief. Er zit een groot verschil tussen de twee, zowel in voordelen als uitstraling. Extensieve groendaken zie je voornamelijk bij woonhuizen en kleine bedrijfsgebouwen.

Intensief groendak

Een intensief groendak zie je eigenlijk voornamelijk op bedrijfsgebouwen. Dan wordt er vaak een grote daktuin gemaakt met verschillende beplanting. Bij intensieve groendaken kan er over het dak heen worden gelopen, vaak zijn er zelfs looppaden te vinden op een intensief groendak.

Een intensief groendak laat je het liefst plaatsen door een professional. Het vereist ook meer onderhoud.

Extensief groendak

Een extensief groendak heeft een dunne laag en kan niet worden belopen. Een extensief groendak kan beter water opslaan en geeft een goede warmte isolatie, het dak wordt hierdoor ook niet te zwaar belast.

Een extensief groendak is gemakkelijk te installeren en wordt vaak geplaatst op een al bestaand dak. Het heeft weinig onderhoud nodig, vooral in een land zoals Nederland.

Voordelen van groendak

Groendaken hebben vele voordelen:

  • Groendak absorbeert regenwater. Dit komt door de waterbuffering in de planten en drainage. Dit vertraagt de regenafvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt ook voor verdamping. Dit is goed voor het milieu en zorgt voor een gezond groendak.
  • De planten zorgen natuurlijk ook voor een schonere lucht.
  • De planten absorberen ook zonlicht. Dit betekent dat je huis een stuk koeler is in de zomer. Het heeft ook een isolerende werking, dus ook minder koude winters.
  • De combinatie van zonnepanelen en een groenrak kan zorgen voor een hoger rendement op zonnepanelen.
  • Groendak verlengt ook de levensduur van je dak. Het is een goede bescherming tegen verschillende weersomstandigheden en temperatuurwisselingen.