Een scharnierschroef heeft een belangrijke functie

Heb jij je scharnieren niet met een scharnierschroef, maar met universeel schroeven vast gezet? Dan kan het zomaar zijn dat, wanneer de deur openstaat, je nog schroefkoppen uit ziet steken. Veel mensen houden er geen rekening mee dat scharnieren net zo goed bij het deurbeslag horen als de klink, rozet of ander hang- en sluitwerk. Geen wonder dat de scharnierschroef in de categorie beslagschroeven valt. Ga jij een deur of raam monteren? Lees dan verder om meer te weten te komen over de functie van deze schroef.

Een scharnierschroef moet mooi zijn én functioneel

Hoewel een deze schroef vaak overschilderd wordt, blijf je uitstekende schroeven zien. Soms kan zelfs een deur of raam niet goed sluiten omdat de schroeven aan de kant van het kozijn en de deur elkaar raken. De schroef moet mooi in het scharnier vallen. Een scharnierschroef heeft een platkop. Deze is taps aan de onderkant en plat aan de bovenkant. Hierdoor valt hij weg in het scharnier. Een scharnierschroef heeft geen freesribben onder de kop, deze zouden namelijk de aansluiting op het scharnier in de weg zitten en zijn alleen nodig als de schroef in hout gaat met de kop.

Hout van het kozijn

Wanneer je eens goed kijkt naar de scharnieren en hoe deze in het kozijn zitten, dan zul je zien hoe weinig ruimte de schroef eigenlijk heeft. Het bevestigen van de deur of het raam kan niet zonder de schroeven op de rand van het kozijn en in de kopse kant van de deur te schroeven. Binnendeuren en kozijnen zijn vaak van vurenhout. Om te voorkomen dat dit hout splijt tijdens het boren, heeft de scharnierschroef een zelfborende punt, ook wel snijpunt genoemd. Deze punt voorkomt dat het hout splijt. Twijfel je over de kwaliteit van het hout? Boor dan altijd even voor, maar wel met een dunnere boor dan de schroef om voldoende kracht te behouden als de schroef in het hout zit. Aan zowel een deur als aan een raam blijft er aardig wat kracht op de schroef staan tijdens het gebruik.

Scharnierschroef met torx aandrijving

Torx is misschien wel de beste aandrijving van schroeven die bestaat. De krachtoverbrenging van met name elektrische boormachine met schroefbit of elektrische schroevendraaier is fenomenaal. Een scharnierschroef met torx aansluiting biedt je de beste manier om de schroef in het hout te draaien en het metalen scharnier strak tegen het hout aan de trekken. Wees wel voorzichtig, een torx aandrijving is zo goed dat soms de schroef eerder breekt dan dat jij voelt hoe strak deze er al inzit!

Kwaliteit van de schroeven

Een punt van aandacht ik de kwaliteit van de scharnierschroef die je koopt. Naast dat er RVS en verzinkte schroeven bestaan, is er kwaliteitsverschil in het metaal. Controleer bij schroeven kopen altijd welke schroef jij nodig hebt. RVS schroeven zijn minder sterk dan verzinkte schroeven, maar voorkomen dat looizuur in hardhout de verzinkte schroeven aantasten. Bovendien kun je beter RVS schroeven gebruiken omdat zink vlekken in hardhout kan geven. Ook voor buiten wordt RVS aangeraden. Een stalen schroef kan roesten wanneer de zinklaag beschadigd is geraakt.